„Приказки край екрана“ си разказахме с децата от ЧОУ „Мария Монтесори“ по време на коледното празненство.

Написана от
(0 гласа)

В стари времена огнището е било символ на семейството, край него се е събирала челядта по празници, но днес не е така. В модерната епоха не огънят, а екранът фокусира нашето внимание. Докато вечеряме, телевизорът ни „съобщава“ новини, голяма част от срещите ни са „онлайн“, разменяме си екранни снимки, често сме в електронно обучение, в социалните мрежи…

За жалост „идващото“ от екраните в повечето случаи е плашещо, грубо, тъжно, притеснително – далеч от доброто. Затова ние решихме, че ще променим нещата, поне на празника. Поканихме си гости – четири журналистки от четири различни медии (Юлия Христова, Надежда Карапанчева, Галина Бозукова и Жулиета Николова), които през екрана да ни разкажат по една приказка за доброто, с което са се срещнали по време на работата си. Имахме история за Чудната градина, за рапъра „100 кила“ и желанието му да помогне на едно момиче да сбъдне мечтата си и да полети, за двамата старци, които се оказват единствени жители на каварненско село, за храбростта и задружните усилия на водолази и пожарникари, проявени при изтеглянето на кораба Вера Су. Във всяка история децата откриха поука, намериха добродетел, съществувала в миналото, но и част от нашето „днес“: трудолюбие, щедрост, уважение, сговор и разбирателство и направиха паралел между добрите разкази от настоящето и народните приказки. По-големите ученици успяха да доразвият идеята за доброто, което няма давност и не познава граници като написаха есета - послания за това кое искат да пренесат със себе си в бъдещето и кое да оставят в миналото.

През „празничния“ екран ние пуснахме доброто, имахме очи и сърце да го видим и четири прекрасни дами, които да ни припомнят, че то все пак съществува.

Освен приказки за доброто имаше и много веселие. Децата завладяха дансинга, изявиха своите таланти и взеха участие в много игри. Смехът и доброто настроение съпътстваха учениците в техния празничен ден.

Светли празници! С пожелание да търсим доброто винаги и навсякъде и да вярваме в него!

Пълната галерия със снимки може да видите тук

ЧОУ

гр. Добрич, 9300 ул. "България" №3 тел. 058 655 635 choumontessori@gmail.com

montessori-dobrich.eu/