Вторник, 23 Април 2019 19:33

Успели личности с Монтесори образование

Написана от
(0 гласа)

Може би дори не подозирате колко са много, но ето една малка част от влиятелните личности на планетата, които имат Монтесори образование.

 

ИНТЕРНЕТ  И  ИТ:

Лари Пейдж и Сергей Брин - основателите на Интернет търсачката Google.com, са заявявали, много пъти, че времето прекарано в Монтесори е основен фактор за техния успех. Те казват, че Монтесори училището ги е научило да бъдат  целенасочени в откриването на света. Те също така посочват, че образованието Монтесори им е дало свободата да преследват собствените си интереси като им е позволило да "мислят извън кутията".

 Уилям Райт - американски дизайнер на компютърни игри, създател на поредицата игри The Sims – една от най-успешните PC игри в историята.

Райт посочва, че е ползвал Монтесори акцент в създаването на игрите Симс. "Монтесори ме научи на радостта от откритието ... То ми показа, че можете да се интересувате от доста сложни теории, като Питагоровата теорема, да речем, като играете с блокове. SimCity идва направо от Монтесори, ако дадете на хората този модел за изграждане на места, те ще се абстрахират от принципите на градския дизайн.”

 Джефри P. Безос - основател на Amazon.com Inc., най-доминиращият търговец на дребно в Интернет също е посещавал Монтесори училище. По разказ на майка му, младият Джефри е бил толкова погълнат от детайлите на дейностите в негово Монтесори училище, че учителите трябвало да го вдигат от стола му, за да го накарат да върши нови задачи.

Джими Уейлс, съосновател на Wikipedia. Като дете, Уелс е бил запален читател с изключително любопитство. Той приписва това на влиянието на метода на Монтесори, практикуван  в  училището, което е завършил. Според него той прекарал много часове, четейки енциклопедии на World Book.

БИЗНЕС:

 Питър Дракър – Гуру на мениджмънтът, известен като бащата на съвременното управление. Плодовит писател, бизнес консултант и лектор, той въвежда много концепции за управление, които са използвани от корпорации по целия свят.

 ЛИТЕРАТУРА:

 Габриел Гарсия Маркес - носител на Нобелова награда за литература е посещавал “Montessoride Aracataca” в продължение на 5 години, и казва, че това го е накарало да се влюби в езика. Той казва, че Монтесори образованието му е дало желанието да "целуне литературата", да заобича училището и писането.

Жаклин Бувие Кенеди Онасис - редактор на Doubleday.Бившата първа дама е посещавала Монтесори училище, където  първоначално е била описана като "вироглаво дете". През времето си там, тя се е научила да концентрира вниманието си в академичните си занимания.

Катрин Греъм - собственик / редактор на Washington Post е посещавала Монтесори предучилищна  градина, където първо се е научила да чете и пише.

Бери Бразелтон - известен педиатър и автор на научни трудове. Големите болници по целия свят използват скалата на Бразелтон за неонатологично поведенческа оценка (NBAS). Много родители го познават като домакин на кабелна телевизионна програма “WhatEveryBabyKnows” и като автор на специална колона във вестник. Д-р Бразелтон е написал повече от двеста научни статии и двадесет и четири книги.

Ане Франк – прочута млада писателка, водела дневник през Втората световна война. Според нейната приятелка Ханнели Гослар, Ане показала потенциал за четене и писане в ранна възраст. Талант, който се подхранил в нея още от Монтесори училището, което Ане е посещавала. Тя често е пишела в училище, била е пряма, енергична и екстровертна, казвала винаги, от най-ранна възраст, че един ден тя щяла да бъде публикуван автор.

МУЗИКА:

 Бионсе Ноулс - Американска поп певица, композитор, актриса и моден дизайнер. Родена и израснала в Хюстън, Тексас тя е посещавала Монтесори училище “St. Mary”. Тя става известна в края на 1990 г. като водещ вокал на момичешката група “Destiny’s Child”, една от най-продаваните момичешки групи на всички времена.

 Джошуа Бел - Американски цигулар и собственик на цигулка Stradivarius започва да взема уроци по цигулка на четири години, след като майка му открива сина си да опъва гумени ленти през дръжките на скрина на чекмеджето, за да “повтори” музиката, която е чул тя да свири на пианото.

 Лия Салонга - певица и актриса на Бродуей, най-известна с ролята си на Мис Сайгон. Тя е призната за това, че печели theOlivier, Tony, DramaDesk, OuterCritics, andTheatreWorldAwards, както и че е първата азиатка играла Епонин в мюзикъла “Клетниците” на Бродуей. Госпожица Салонга  се увлича от  актьорството по време на своето обучение в Монтесори училище в Метро Манила.

 Шон "P. Diddy" Комбс - рапър и изпълнителен директор на Bad Boy Records казва ,че той е бил щастлив да учи в “Mount Vernon Montessori School” по време на детството си. "Имам чувството, че се мотивирах в желанието си да бъда някой специален", спомня си той.

ИЗКУСТВО:

Фриденсрайх Хундертвасер – Австрийски художник и архитект, е учил в Монтесори училище във Виена, което го е научило да зачита природата. Той събирал камъчета и притискал цветя като дете, което тогава показвало интерес към  природата, а  по-късно се проявява в неговите колекции от венецианско стъкло и японски тъкани.

Дейвид Блейн - магьосник, артист и защитник на "уличната магия" .

Матю Бронсил - Кукловодът и комик е "Монтесорианец" от деня, в който се е родил в семейството на двама Монтесори учители. Мат сега, не само е  импровизатор, но е и Монтесори учител в предучилищна група.

Дакота Фанинг - актриса - учила е в Монтесори училище в Джорджия преди да се премести в Калифорния, за да стане актриса. "Научих се да чета, когато бях на две. Бях в Монтесори училище и те те учат да четеш на много ранна възраст."

Алън Рикман - Известен английски театрален актьор и театрален режисьор, известен с двете си модерни и класически постановки. Той е бивш член на Royal Shakespeare Company, и е известен най-много с филмовите си изпълнения като Ханс Грубер в Die Hard, Сивиръс Снейп във филмовата поредица за Хари Потър, Иймън де Валера в Michael Collins, и Метатрон в Dogma. Като дете Рикман е учил в Основно училище Дервентуотър, в Актън, училище, което следва Монтесори метода на образование.

Ан Хатауей - Една от най-известните актриси в света, Ан Хатауей става модел за подражание на децата с филми като “Дневниците на принцесата” и “Ella Enchanted”. Тя преминава в по-зрели драматични роли, след “Дневниците на принцесата 2”. Тя е номинирана за Оскар и Златен глобус през 2010 г. за ролята си в “Рейчъл се омъжва”. По-късно същата година тя е водеща на  концерта при връчването на Нобеловата награда за мир в Осло, Норвегия, а през 2011 г. Съорганизатор на 83 -те Награди на Академията.

Елизабет Беридж - всепризнатата театрална актриса.

Джордж Клуни - Носител на награда Оскар и три пъти на Златен Глобус.

Джулия Чайлд - Първата световно-известна телевизионна готвачка, която очевидно се радва на работата си. Тя излъчва чувство за развлечение и вдъхновява другите да опитват нови неща. Тя също обяснява любовта си да ръботи с ръце със своя Монтесори опит, намира забавление в работата си и радост от работата с другите.

Мелиса Гилбърт - актриса / директор, най-известна с ролята си на Лора Инголс в сериала

“Малка къща в прерията” .

Сара Гилбърт - американска актриса, най-известна с ролята си на Дарлийн Conner-Хийли from 1988-1997 в сериала US Roseanne.

 Хелън Хънт – актриса, носителка на награда Оскар.

 Ками Котлер - актриса - играе ролята на най-малкото дете в сериала “Уолтън”

ДЕЦА НА ИЗВЕСТНИ ПОЛИТИЦИ:

 

Принц Уилям и принц Хари - синовете на принц Чарлз и принцеса Даяна.

Челси Клинтън - Дъщерята на президента Бил и Хилъри Клинтън.

Принцеса Евгения  - най-малката дъщеря на принц Андрю, херцог на Йорк и Сара, херцогиня на Йорк.

ИЗВЕСТНИ ХОРА, КОИТО СА ИЗБРАЛИ  МОНТЕСОРИ УЧИЛИЩА ЗА СВОИТЕ ДЕЦА:

Стивън Дж.Кенел - телесценарист, продуцент

Майкъл Дъглас - актьор

Йо-Йо Ма - виолончелист

Пети Дюк Остин - актриса

Джон Бредшоу - психолог

Елизабет Беридж - актриса

Дейвид Блейн - уличен илюзионист

Шер Боно - певица,актриса

Джон Брадшоу - психолог

Юл Бринер - актьор

Мери Керси – телепродуцент

Шери Люис – кукловод

Уили Нелсън- музикант –имал Монтесори училище на ранчото си.

  

ДРУГИ ВЛИЯТЕЛНИ ХОРА, КОИТО ИМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ МОНТЕСОРИ:

 Александър Г. Бел (изобретател)и неговата съпруга Мейбъл ,основали в 1913 година ОбразователнатаАсоциация Монтесори. Те също така са предоставили финансова помощ на д-р Монтесори при откриването на първия клас Монтесори в Канада и един от първите в САЩ.

Мистър Роджърс – деец в детска телевизия,голям привърженик на Монтесори образованието.

Томас Едисон – учен и изобретател, способствал за откриването на Монтесори училища.

Елис Вотерс – писател,бивш Монтесори педагог

Ерик Ериксон – психолог, сертифициран Монтесори педагог

Джин Пиджет – шведски психолог, провел първите изследвания на децата в Монтесори училища

В продължение на много години оглавява Монтесори обществото в Швеция.

Дъщерята на президента Уилсън, квалифициран педагог Монтесори. По време на президента Уилсън в приземния етаж на Белия дом работи Монтесори клас.

Принцеса Даяна – дипломиран Монтесори педагог.

Татьяна Сухотина – дъщеря на Лев Толстой, дипломиран Монтесори педагог.

Прочетена 8645 пъти Последно променена в Вторник, 20 Октомври 2020 15:58
ЧОУ

гр. Добрич, 9300 ул. "България" №3 тел. 058 655 635 choumontessori@gmail.com

montessori-dobrich.eu/