Да имаш мечта и да летиш към нея

Написана от
(1 глас)
Татяна Иванова в ЧОУ "Мария Монтесори" Татяна Иванова в ЧОУ "Мария Монтесори"

Децата от ЧОУ "Мария Монтесори" се срещнаха с бъдещата първа жена космонавт на България, Татяна Иванова.

Татяна е на 16 години, от Добрич. Една от нейните цели е да участва в мисията на НАСА до Марс през 2033 година.

Тя разказа на учениците за пътя към NASA Space Camp в Измир, Турция и Хънтсвил, САЩ, както и за трудностите и предизвикателствата, съпътстващи подготовката й и пребиваването й в двата лагера. В САЩ тя е била част от екипажа на Orion и е била поставена в една от най-рисковите ситуации. Лагерът е бил съпътстван от много часове по космическа история, инженерни предизвикателства, лекции и презентации и учене на езици.

Татяна Иванова

Бях в симулатор "G force", който упражнява 3 пъти по-силна гравитация от земната върху тялото ти, изстреляха ни 40 метра над земята, за да видим ракетата "Saturn V", с която първите хора, стъпили на Луната, са излетели. Заради урагана Дориан, нямаше как да ни гмуркат в 8-метровия басейн, но за сметка на това имахме "Water Survival Training", където ни пускаха от висока кула в езеро и трябваше да се освободим от екипировката сами.

 

Екипната работа и доверието са били тествани постоянно, чрез различни отборни занимания и най-вече - животозастрашаващи предизвикателства.

Татяна вдъхнови нашите ученици със своя устрем и позитивно отношение към живота. Тя е убедена, че ще бъде първата жена космонавт на България и със своя ентусиазъм успя да вдъхнови и нас. Вече имаме деца, които имат различно отношение към нашия дом, Земята, и ще бъдат едни от следващите участници в Space Camp, а защо не и в истинска мисия в космоса!

 А ето и един кратък филм за участието й заедно с други българи в Space Camp, Turkey:

 

ЧОУ

гр. Добрич, 9300 ул. "България" №3 тел. 058 655 635 choumontessori@gmail.com

montessori-dobrich.eu/