Петък, 15 Януари 2021 12:02

Биографична справка за д-р Мария Монтесори

Написана от
(0 гласа)

Мария Монтесори e италиански лекар и педагог, автор на едноименния метод и педагогика.  Подходът, който тя прилага, променя завинаги представата за детската психика, потребности и личност.

По решение на ЮНЕСКО името на Мария Монтесори е включено в списъка на педагозите, които са определили хода на педагогическото мислене през 20 в. Към момента в този списък присъстват имената само на 4 личности. Мария Монтесори два  пъти е предлагана за Нобелова награда. Училища, работещи по нейната методика, са вписани в Книгата за рекордите на Гинес. Италианците, в знак на признателност, са изобразили лика й на националната си банкнота от 1000 лири. По случай 150 години от рождението на Мария Монтесори през 2020 г. италианското правителство издава монета от 2 евро с нейния лик. На монетата се виждат и някои от математическите материали, които тя е разработила. Ако трябва да разгледаме живота на Мария Монтесори в няколко от многото важни дати и събития в нейния динамичен и уникален живота, то списъкът би изглеждал така:

1870 г. Мария Монтесори е родена на 31 август в Киаравале, Италия.

1896 г. Монтесори се дипломира като една от първите жена лекар в Италия и веднага започва своята практика, първо като асистент в хирургическо отделение, а след това открива своята частна практика.

1898 г. Мария Монтесори ражда своя син Марио. Бащата на Марио е неин колега д-р Джузепе Монтесано. Двамата нямат брак, тъй като това би означавало край на кариерата и научната дейност на Мария Монтесори. Да не забравяме, че  говорим за католическа Италия от края на 19 в. Бащата на детето поставя условието да даде законно фамилното си име, но в замяна да се пази раждането на сина им в тайна. Мария дава детето за отглеждане при роднини, но никога не губи контакт с него, посещава го всеки уикенд, прекарват много време заедно и двамата развили много близка емоционална връзка. Когато Марио става на 15 години, тя признава, че е негова майка и от тогава двамата стават неразделни. Марио пътува навсякъде със своята майка и става неин най-посветен сподвижник. Марио Монтесори става Президент на международната Асоциация Монтесори, издава книги, провежда обучения и продължава делото на Мария Монтесори след смъртта й.

1900 г. Идват първите признания за постиженията й в областта на обучението на деца с проблеми в слуха и говора в училище в Рим. На третия месец след отваряне на училището специална комисия от италианското Министерството на образованието признава резултатите в обучението на децата като смайващи. Мария Монтесори започва научните си изследвания в областта на педагогиката и се заражда нейната педагогическа система, като в своята научна работа тя стъпва на трудовете на признати учени като Итар, Сеген, Пиаже.

1902 г. Наред с основната си дейност Мария Монтесори следва педагогика, експериментална психология и антропология. След завършването си започва да чете лекции в педагогическия институт на университета в Рим.

1907 г. В Рим отваря врати първия „Дом на децата”, който е оборудван с Монтесори материали и се преподава според принципите на Монтесори метода. Децата са на възраст до 6 г. В училището учат деца, от беден квартал в Рим, като децата са обявени за трудно обучаеми заради средата, в която живеят. След като децата демонстрират пред специално сформирана комисия своите високи академични постижения, Мария Монтесори е поканена от италианското Министерство на образованието  да открие „Дом на децата” и в Милано.

1911 г. Методът Монтесори вече се практикува в английски и аржентински „Детски къщи”. В това време официално методът Монтесори се въвежда в италиански и швейцарски основни  училища. Основават се Монтесори училища в Париж, Ню Йорк и Бостън. В Англия се основава Монтесори комитет и Английска Монтесори общност.

1913 г. Книгата на Монтесори „Методът” се превежда на повече от 10 езика, организира се първото международно обучение под егидата на Кралицата майка и Националния Монтесори комитет.

1927 г. Състои се прием в английския кралски двор, което се приема като връх на международното признание.

1929 г. Италианското образователно министерство разкрива Монтесори обучителен институт в Рим, където се преподават основите на Монтесори педагогиката. 

В годините напред следват редица постижения, световно признание и академични трудове, разкрити „Детски къщи” и училища.

1930 г. Открита е първата Монтесори гимназия в Амстердам, последвана от Монтесори лицей в Ротердам, Хага и Де Билт.

Последните си години Мария Монтесори прекарва със сина си в Холандия. През 1950 г. е удостоена със званието професор на Амстердамския университет.  Днес в цял свят Монтесори училищата са повече от 20 000, като една значителна част от тях са държавни.

Прочетена 3859 пъти Последно променена в Петък, 15 Януари 2021 14:32
ЧОУ

гр. Добрич, 9300 ул. "България" №3 тел. 058 655 635 choumontessori@gmail.com

montessori-dobrich.eu/